Een belangrijke regel in improvisatietheater is ‘stralend falen’. Fouten maken, we doen het allemaal. Maar wist je dat de regel ook op je werk van toepassing kan zijn?

‘Stralend falen’, wat betekent dat eigenlijk? Deze term is afkomstig uit het improvisatietheater en betekent zoiets als met een glimlach de plank volledig mis durven slaan. De gedachte hierachter is dat de angst om fouten te maken je belemmert. Door die angst los te laten, door fouten te durven maken, durf je meer risico’s te nemen en meer kansen te grijpen. Dit leidt uiteindelijk tot sterkere improvisaties.

Leer stralend falen via een workshop Improvisatietheater!

Van podium naar werkvloer

Loslaten, niet té veel je best doen, en soms zelfs expres een misstap begaan. In het theater leidt het tot een beter eindresultaat. Kan je deze regels ook toepassen op andere gebieden van je leven, bijvoorbeeld je werk? Volgens mij wel. Bijna iedereen is wel eens bang om het fout te doen op zijn of haar werk. En niet alleen perfectionisten kunnen een beetje ‘stralend falen’-mentaliteit gebruiken – wij mensen leggen de lat gewoon graag hoog, zo hoog mogelijk. Al is streven naar kwaliteit op zichzelf niet verkeerd, het kan een bron van problemen worden. Angst om het niet goed (genoeg) te doen maakt voorzichtig en behoudend. Ik vind zelf dat de lat te hoog leggen echt een hindernis kan zijn. Een beetje ontspanning doet dan wonderen. Het maakt ruimte vrij voor lef, creativiteit en vernieuwing. Drie dingen die in de meeste organisaties zeer welkom zijn. Bovendien levert het tijd op: een document van een 6 naar een 9 brengen kost vaak evenveel tijd als van een 9 naar een 9,5. Soms is dat nodig, maar in veel gevallen is een 9 meer dan genoeg.

Sla de plank eens mis: hoe dan?

Er zijn twee stappen die je kan zetten om de kunst van ‘stralend falen’ te beheersen: je eigen mindset veranderen en fouten vieren in je organisatie.

Wat betreft je mindset: je hoeft natuurlijk niet expres allerlei fouten te gaan maken. Maar probeer de lat een keer wat lager te leggen. Zijn er relatief onbelangrijke taken waarbij je te veel tijd steekt om van die 9 naar die 9,5 te komen? Een mailtje naar een collega hoeft niet perfect te zijn. Vertrouw op je eigen kunnen om het goed genoeg te doen zonder jezelf een slag in de rondte te werken. Je zult merken dat dit op termijn leidt tot beter resultaat en minder stress. En als het een keer misgaat: de wereld draait nog steeds! Fouten maken hoort erbij. Bovendien is er geen grotere leerervaring dan een keer compleet met je neus tegen de muur lopen. Als iets fout gaat, ga het dan niet uit de weg. Zie die kans om te groeien, en grijp hem!

Ook organisaties kunnen de kunst van ‘stralend falen’ leren beheersen. Hierbij zit de kracht vooral in twee dingen: het stimuleren van leren en het relativeren. Zorg ervoor dat je werknemers leren van de misstappen die ze begaan op een zo positief mogelijke manier. Richt je blik op de toekomst: wat ga je een volgende keer anders doen? En wat had je nooit geweten als deze fout niet was gemaakt? Het relativeren van mislukking is ook erg belangrijk. We hebben nogal de neiging om onze fouten heel zwaar op te vatten en nóg voorzichtiger en behoudender te worden. Probeer van elke fout een feestje te maken. Er zijn tal van organisaties die hun successen letterlijk vieren, bijvoorbeeld met een award of een champagne-moment. Door als werkgever te relativeren laat je zien dat fouten maken er nou eenmaal bij hoort, en dat het oké is. Het gevolg: je organisatie wordt gelukkiger, gemotiveerder, meer ontspannen… Dat zijn trouwens allemaal eigenschappen die tot verhoogde productiviteit kunnen leiden. Oftewel: een win-win.

Wil je leren ‘stralend falen’? Overweeg dan een workshop improvisatievaardigheden. Wist je dat ik ook een workshop improvisatietheater geef, waarbij ik direct de vertaling maak naar de werkvloer? Neem vrijblijvend contact op als je interesse hebt.

Foto van Julian Dutton via Unsplash