ballon geluk ta daa

Het is uit het dagelijkse kantoorleven bijna niet weg te denken: de to do list. Ook ik maak elke maandagochtend een lijst met alles wat ik de komende week moet doen. Handig natuurlijk, maar wist je dat al die ‘moetjes’ dat knagende gevoel kunnen veroorzaken? Met een ta-dáa lijst verleg je jouw aandacht naar het positieve. Hoe? Dat lees je in deze blog.

De uitspraak ‘ta-dáa!’ kan worden uitgelegd als een vrolijke mededeling die wijst op een succes. Vooral voor kleine succesjes is de uitspraak populair – denk bijvoorbeeld aan een kind na een pirouette. Weinig mensen zoeken naar de diepere betekenis van ‘ta-dáa’: het zichtbaar maken van een succes, van iets waar je trots op bent.

Velen onderschatten de kracht van het vieren van succes, hoe klein ook. Zeker op de werkvloer kan het vieren van succes een groot effect hebben op je werkgeluk. En dan bedoel ik niet alleen de grote succesverhalen – elke kleine to do die je afstreept, telt! Een belangrijk aspect van je werk is namelijk het zichtbaar maken van resultaat. Niet voor anderen, maar voor jezelf. Met deze reden verschijnt de ta-dáa lijst ten tonele. Door zo’n lijst te gebruiken zal je snel merken dat je met een positieve bril naar je werk en je eigen prestaties gaat kijken.

Een ta-dáa lijst: hoe dan?

Een ta-dáa lijst houd je bij gedurende de week. Het liefst pak je de lijst er een paar keer per dag bij. Wat je op zo’n lijst zet bepaal je zelf, maar ik raad aan zo klein mogelijk te beginnen. Schrijf bijvoorbeeld op als je iets hebt geregeld, welke afspraken je hebt gehad, telefoontjes gepleegd, goed nieuws ontvangen, mailtjes verstuurd, en ga zo maar door. Geen zorgen, het kost niet zo veel tijd als je denkt! Het kan onwennig voelen, maar al na een paar dagen merk je het positieve effect. Bovendien zal je na een tijdje ervaren welke successen/succesjes je wel en niet op de lijst wilt zetten. Het is beter dit te ervaren, dan het vooraf te bedenken. Je zult hier vanzelf je eigen stijl in ontwikkelen.

Je kan je ta-dáa lijst bijhouden in je notitieboek, online, of op los papier. Als je de lijst analoog maakt, dan is A4 formaat aan te raden. Ik maak de lijst bijvoorbeeld in mijn notitieboek. Vergeet ook niet, als je dat leuk vindt, je lijst te versieren. Bij mij is dat elke week een nieuwe tekening van een zonnetje, om de positieve lijn vast te houden.

Ga van start & download een gratis template

Wil je beginnen met je eerste ta-dáa lijst? Download hieronder een gratis template. Print het uit of gebruik het als inspiratie voor jouw eigen creatie. Veel plezier!

Foto bij artikel van Luca Upper via Unsplash