Wie speelde jij tijdens je musical in groep 8? Bijna iedereen heeft wel eens kennisgemaakt met theater: als een mooi beroep, leuke hobby en/of goede vrijetijdsbesteding. Maar… wist je dat theater ook in je professionele leven een rol kan spelen? In deze blog vertel ik je waarom en hoe.

Theater kan je gebruiken om bepaalde vaardigheden aan te leren. Dit kan voor professionals interessant zijn. Een bekend voorbeeld is het gebruiken van acteerlessen om je presentatievaardigheden te verbeteren. Er zijn immers duidelijke raakvlakken tussen acteren en presenteren: zoals een goede houding, comfortabel voor een groep staan en helder articuleren.

Een andere (minder bekende) manier om theater in te zetten op de werkvloer is het aanleren van nieuwe communicatiestijlen. Theater is een krachtig middel om nieuw gedrag aan te leren. Hiervoor zijn drie redenen.

  1. Je kan vrijblijvend experimenteren
  2. De ervaring is echt
  3. Bevraag je gesprekspartner
  4. Je leert de kunst van ‘gewoon doen’
  5. Je vergroot je portfolio van communicatiestijlen

Theater inzetten op de werkvloer? Klik hier voor mijn workshops over theatervaardigheden!

Je kan vrijblijvend experimenteren

In het echt durf je meestal alleen met kleine stapjes te veranderen: theater daagt je uit om het écht even helemaal anders te doen. Zonder angst voor negatieve gevolgen, want wat kan er gebeuren? Vaak zie je dat mensen transformeren op de spelvloer. Je bent immers niet jezelf, want je speelt een rol. Omdat het niet ‘echt’ is, durf je uit je comfortzone te stappen. En door een bepaalde situatie een aantal keer na te spelen, leer je welke aanpak voor jou werkt en welke niet.

De ervaring is echt

Op de spelvloer is alles wat je doet in feite ‘nep’. Je zult echter merken dat je toch een echte ervaring beleeft. Een voorbeeld: in een scène speel je een moeilijk gesprek. Jouw rol is die van een egoïstische manager. Door zo’n rol te spelen stap je buiten de grenzen van je gedachten. In plaats van het effect bedenken, ga je het voelen: vind je het fijn, voel je ongemak, of juist schuldgevoel? Hier kan je lessen uit halen. In dit voorbeeld kan je allerlei inzichten opdoen: bijvoorbeeld dat het lekker is om af en toe egoïstisch te zijn, dat een zakelijke houding niet altijd werkt, of dat je meer ruimte durft te nemen dan je dacht.

Bevraag je gesprekspartner

In de realiteit kan je niet altijd je gesprekspartner om feedback vragen. Bij theater kan dat juist altijd. Misschien voel jij je tijdens een scène vreselijk brutaal, terwijl je medespeler je gedrag juist als positief assertief ervaart. Zeker als je de neiging hebt om situaties te overanalyseren, is dit een uitkomst. Je krijgt direct antwoorden – en de kans om het gewoon nog een keer te proberen!

Je leert de kunst van ‘gewoon doen’

Dat inzicht kan je vertalen naar de praktijk. Ook daarbij helpt theater. Hoe vaker je iets moeilijks doet, hoe makkelijker het zal worden. Dit geldt ook wanneer je een moeilijke situatie simuleert. Wanneer je bijvoorbeeld opziet tegen een bepaald gesprek, kan theater je ademruimte bieden. Door het gesprek een paar keer te oefenen, wen je als het ware aan de situatie. Hierdoor ben je tijdens het daadwerkelijke moment meer ontspannen. ‘Gewoon’ iets zeggen of doen is daardoor een stuk makkelijker.

Je vergroot je portfolio van communicatiestijlen

Als je bepaalde situaties een aantal keer hebt geoefend met verschillende manieren van communicatie, vergroot je als het ware je ‘communicatieportfolio’. Het resultaat? Je kiest bewuster hoe je de situatie aanpakt en kan beter omgaan met onverwachte hindernissen.

In conclusie: theater daagt je uit om vrijblijvend te experimenteren, het effect van gedrag te ervaren, maakt ‘gewoon doen’ mogelijk en vergroot je portfolio van communicatiestijlen. Wil je aan de slag met theater op de werkvloer? In 2019 heb ik, samen met Nynke Heegstra, een workshop ‘De (werk)vloer op!’ ontwikkeld. Neem contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden.

Foto van Dominika Roseclay via Pexels